Pulverlackering

Ett miljövänligt alternativ

Ett hållbart alternativ till traditionell lackering

Pulverlackering är en miljövänlig metod som också är effektiv och ger ett hållbart färglager.

När man ska lägga på färg på metalldelar är det mycket som måste fungera. Färgen ska nämligen inte bara vara till för att försköna detaljen. I många fall ser man lackeringen som en extra åtgärd för att ge komponenten en längre livslängd.

Med pulverlackeringen kan man välja mellan många olika färger och metoden gör att man slipper onödigt spill av färg samt att man kommer åt överallt på den detalj som ska lackeras med pulverfärgen.

Grundtekniken för lackering med pulver är ganska simpel och det går att göra enklare pulverlackering hemma i sitt garage.

Man måste dock se till att ha rätt utrustning för att kunna utföra pulverlackering med bästa resultat. Dels så måste man ha gott om plats för det material som lackeras, och dels så krävs det specifika verktyg för själva lackeringen.

Pulverlackeringen kräver nämligen att man laddar metallkomponenten positivt. Detta leder till att pulvret attraheras till metallen där det kommer att fastna som lack. 

När vi mottagit en detalj startar första steget. Produkten går in i förbehandlingen där vi först avfettar i kammare 1 och sedan vidare till kammare 2 där produkten sköljs och spolas innan ytomvandling sker. Produkten torkas sedan innan den går vidare till lackering. 

Efter att produkten blivit tvättad och torkad är nästa steg lackering. Vi har både robot, automationsbox och vanlig handpåläggning när det kommer till lackering. Pulverlackering går ut på att föra ström genom metallen för att sedan spraya på ett torrt pulver som fäster med hjälp av elektriska laddningar, detta kallas även elektrostatisk målning. 

När pulvret har fäst på produkten är det dags för härdning. Metallen går in i en ugn och uppnår en kärntemperatur på cirka 190 grader. Efter produkten härdat kyler vi ner den för att sedan paketera den. Efter dessa tre steg har man en otroligt flexibel och hållbar yta som står sig i många år.

Ett klimatsmart val

Vi arbetar aktivt för att minska miljöpåverkan. Både för vår planets skull men även för våra kunders och då ur ett ekonomiskt perspektiv.

Med våra investeringar för en effektivare och klimatsmartare anläggning kan vi minska våra färgrester så vi enbart har ett spill på några få procent.